Federalni premijer Fadil Novalić i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić danas su na sastanku s delegacijom Obrtničke komore FBiH istakli da je u posljednje dvije godine u Federaciji porastao broj uposlenih u obrtima za 9.176, te ih danas ima 56.940, a 48.000 obrtnika.

Na linku ispod možete vidjeti reportažu u Dnevniku:

https://www.youtube.com/watch?v=XkiJCiRmscc

 

Ispred Obrtničke komore Federacije Bosne i Hercegovine sastanku su prisustvovali:

Željko Babić- predsjednik Obrtničke komore Federacije BiH

Smajl Hasanić - predsjednik Skupštine Obrtničke komore FBiH

Nedžad Nuhanović - predsjednik Obrtničke komore Tuzlanskog kantona

Naser Idrizagić - predsjednik Obrtničke komore Kantona Sarajevo

Stipan Perić - Predsjednik Obrtničke komore Hercegbosanske županije

Seid Brka - predsjednik Obrtničke komore Zenčko-Dobojskog kantona

 

 

- Iz ovih brojeva se nazire da je mogućnost upošljavanja u obrtu daleko najveća - konstatovao je Novalić.

Na sastanku, dodao je, obrtnicima je predloženo da se uključe u Udruženje poslodavaca FBiH da bi na ravnopravan i legalan način učestvovali u realiziranju zakona iz oblasti obrta, koji se indirektno i direktno tiču njih.

- Činimo velike napore da se poboljša ova oblast i zato smo u parlamentarnu proceduru uputili novi zakon o obrtu i srodnim djelatnostima. Cijenimo da je znatno moderniji i bolji budući da pojednostavljuje proceduru za registraciju obrta i skraćuje registraciju za sedam dana sa malo administrativnih generalija. Bit će oslobođeni i obaveza da u izvršnom postupku odgovaraju svojom imovinom - rekao je Novalić.

Ministar Zukić naglasio da se obrt treba iskoristiti kao veliki potencijal, te je zbog toga održan današnji sastanak.

Nada se da će novi zakon uskoro biti usvojen, a koji će se u formi nacrta razmatrati u četvrtak Dom naroda Federalnog parlamenta.

Predsjednik Obrtničke komore FBiH Željko Babić kazao je da obrtnici mole da se kroz novi zakon o obrtu ispoštuju primjedbe, koje se odnose na uvoz, izvoz, školsku spremu, bolovanje.

- Ukoliko vlada prihvati naše sugestije mogli bi zaposliti još 50.000 ljudi kada bi svaki obrt zaposlio još po jednog radnika - rekao je Babić.

Ministar Zukić poručio je da će se pokušati izvršiti korekcije ne samo novog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, nego da će se i u drugim zakonima koji se tiču obrtničke oblasti nastojati otkloniti barijere kako bi imali puno veći broj registrovanih obrta u FBiH.

 


Trenutno online

Ko je na portalu: 16 gostiju i nema prijavljenih članova