Opširnije...

Predsjednik Obrtničke komore Federacije Bosne i Hercegovine Mensur Bektić održao je u Sarajevu sastanak s Klasa d.d. Rusmirom Hrvićem i Predsjednikom Udruženja poljoprivrednika Kantona Sarajevo Neđžadom Bičom o mogućosti suradnje i uvezivanja poljprivrednika koji su ujedno  i obrtnici i firme Klas, koja proizvodi i prodaje hranu baziranu na žitaricama: brašno, hljeb, peciva, tjesteninu, konditorske proizvode... raspolaže svojim mlinovima, pekarama, prodavnicama i prodajnim centrima u kojima u ukupnoj ponudi dominiraju domaći proizvodi.

Opširnije...

Opširnije... 

Predsjednik Obrtničke komore Federacije Bosne i Hercegovine Mensur Bektić održao je sastanak s direktorom Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Igorom Kamočajiem o problematici s kojima se susreću obrtnici a tiče se djelovanja ove službe, te načina na koji se može što kvalitetnije djelovati kako bi obrtnici, ali i ostale nezaposlene osobe mogle na što lakši način ostvariti svoja prava.

 

“Imamo prijedlog projekta koji bi trajao šest godina. Ideja je da federalni i kantonalni zavodi prvu godinu nakon otvaranja novog obrta participiraju u plaćanju nameta u iznosu 100 posto, da u drugoj godini to bude 50 posto te 20 posto u trećoj godini. U naredne tri godine obrt bi morao funkcionirati i držati radnike koji su radili prve tri godine", kazao je Bektić.

Opširnije...

 

 

Predsjednik Obrtničke komore Federacije Bosne i Hercegovine Mensur Bektić s suradnicima održao je sastanak s pomoćnikom ministra Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Hajrudinom Podbićaninom I suradnicima o problematici s kojima se susreću obrtnici, a tiče se mogućnosti uvoza-izvoza za obrtnike, odnosno stavljanjem van snage akta broj 01-18-485/08 od 12.02.2008.god. pod naslovom: Uvoz i izvoz robe od strane fizičkog lica-poduzetnika izdane od strane Uprave za indirektno oporezivanje.

Opširnije...

Opširnije...

Mi očekujemo da zakoni, pravilnici, uredbe koje se tiču obrta, malih i srednjih preduzeća, podržavaju naš rad u pravom smislu riječi a ne da nas koče, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje Mensur Bektić, predsjednik Obrtničke komore FBiH.

• Gdje je obrtništvo danas kada gledamo privredu BiH?

- Nažalost, naše vlasti nemaju baš velikog sluha prema obrtništvu, izuzev resornih ministarstava koji znaju koji je značaj i uloga obrtništva u kompletnom ekonomskom sistemu države. Moram naglasiti da na području Federacije BiH imamo 50.000 registriranih obrta, ako računamo da je u pitanju samo po jedan radnik to je 50.000 radnika. Ukoliko tako gledamo obrt je najjača firma u FBiH i mi očekujemo od novog mandatara i novih vlasti da što veću pažnju posvete upravo obrtu i obrnticima, kako u smislu finansijskih poticaja, zakonske legislative tako i u svakom drugom obliku poticaja i podrške obrtnicima u njihovom radu.

Opširnije...

Opširnije...

U prisustvu ključnih aktera u oblasti problematike rada na crno, u organizaciji Obrtničke komore FBiH održan je Okrugli stol o temi 'Sprječavanje rada na crno u obrtništvu FBiH'. U suradnji sa županijskim obrtničkim komorama, te Hrvatskom obrtničkom komorom, obrtnici su zajedno sa predstavnicima resornih ministarstava i agencija definirali uzroke ovog problema, te predložili daljnje korake koji će doprinijeti smanjenju nelegalnog rada.

Opširnije...

Trenutno online

Ko je na portalu: 3 gostiju i nema prijavljenih članova

Nudimo vam savjetovanje

Nudimo vam savjetovanje

Nudimo vam saradnju

Nudimo vam saradnju

Nudimo pomoć u organizaciji

Nudimo pomoć u organizaciji

Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas